Η Έλσα Παπέλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 ετών, τα οποία παρακολούθησε για ακόμη 6 χρόνια. Λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησε κλασικές σπουδές βιολοντσέλου στο Εθνικό Ωδείο (κεντρικό), στην τάξη της Όλγας Μπακμανίδη. Το 2011 πήρε το Δίπλωμα βιολοντσέλου με “Αριστα Παμψηφεί”. Αργότερα παρακολούθησε μαθήματα Οθωμανικής μουσικής και θεωρίας των Μακάμ στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Παράλληλα με τις μουσικές της σπουδές, φοίτησε και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο τμήμα της Ζωγραφικής, απ’ όπου αποφοίτησε το 2009.
Έχει συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και με την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων και έχει συνεργαστεί με συνθέτες όπως οι Νίκος Μαμαγκάκης, Πηγή Λυκούδη, Αννα Στερεοπούλου,  καθώς και με τη διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. Είναι μόνιμο μέλος των σχημάτων: “DuoKrama”, “Lady Fingers Quartet”, “Athens Chamber Ensemble 2012”, “Chrysoula K. & Purpura” και “Cinema Paradiso Project”.

Έχει λάβει μέρος σε Φεστιβάλ κλασικής, παραδοσιακής και pop μουσικής σε πολλά μέρη της Ελλάδας (Φεστιβάλ Άρδα, Σύρου, Σερίφου κ.α.). Το Μάρτιο και Απρίλιο του 2018 συμμετείχε σε περιοδεία στην Αυστραλία με το μουσικό σχήμα “Chrysoula K. & Purpura”, όπου έπαιξε στα φεστιβάλ: Cobargo Folk Festival, Rebetiko Festival of Melbourne, Greek Festival of Sydney, National Folk Festival of Canberra και Festival Hellenica in Adelaide. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς συμμετείχε στην περιοδεία της Αργεντίνικης μουσικοχορευτικής παράστασης “Buenos Tangos: Romper el Piso”, με την οποία έπαιξε σε ανοιχτά θέατρα σε όλη την Ελλάδα. Από το 2011 εργάζεται στην Αθήνα ως μουσικός και καθηγήτρια βιολοντσέλου και Μουσικής Δωματίου.